среда, 28 мая 2008 г.

Наймані працівники, приватні підприємці, власники бізнесу і інвестори.

Всіх людей можна поділити на чотири групи:

  1. Наймані працівники
  2. приватні підприємці
  3. власники бізнесу
  4. інвестори.
Наймані працівники - люди, які працюють за наймом: продають свою працю і свій час іншим трьом групам людей - приватним підприємцям, власникам бізнесу і інвесторам. В нашому суспільстві наймані працівники - це найбільш чисельна група людей. Коли наймані працівники втрачають роботу, вони втрачають гроші, так як не мають джерел доходу.

Приватні підприємці - люди, які працюють самі на себе. Вони відрізняються від найманих працівників тим, що працюють самі на себе і їхні доходи залежать від них самих і не обмежені верхньою межею. Спільним у приватних підприємців і найманих працівників є те, що ті і другі при втраті працездатності стають бідними - втрачають джерело доходу, а значить і гроші.

Власники бізнесу - люди, які володіють підприємствами. Вони створили підприємство (організовану систему), яке повинно працювати без їхньої участі. Доходи власників бізнесу від них вже не залежать, а залежать від того, наскільки вони досконало створили систему бізнесу (підприємство). Власники бізнесу вже свій час не продають. Вони купують працю і час у найманих працівників. Вони отримують доходи тоді, коли не беруть участі в бізнесі. Тобто грошики "капають" в кишеню незалежно чи ці люди працюють чи ні.

Інвестори - люди, які вклали свої гроші, і живуть на проценти від своїх інвестицій.

Наймані працівники є найбільш незахищеними в порівнянні з іншими перерахованими категоріями людей. Наприклад, наймані працівники не захищені від інфляції та економічного спаду, адже вони свої заощадження тримають у грошах, а приватні підприємці, власники бізнесу і інвестори володіють фондами, які при інфляції тільки дорожчають. Крім того, при економічному спаді заробіна плата найманих працівників зменшується...

Звичайно чіткої межі немає між цими 4-ма групами людей. Одна людина може бути як найманим працівником, приватним підприємцем, власником бізнесу і інвестором.

Комментариев нет: